CENTRUL NAȚIONAL PENTRU RENUNȚARE LA FUMAT

Cum poţi renunţa la fumat?

Dacă ai ajuns pe această pagină, înseamnă că te-ai gândit, măcar o dată până acum, să renunţi la fumat. Acesta este primul și cel mai important pas către reușită. Indiferent de motivul pentru care îți dorești să faci acest lucru, este important să știi că nu va fi un proces ușor și că s-ar putea să nu reușești de la prima încercare. Nu te descuraja, însă, și încearcă până vei reuși. Merită – renunțând la fumat, câștigi viață!

Sună chiar acum la TelVerde: 0800 878 673 ca să vorbești cu un specialist care te poate îndruma în acest proces sau citește sfaturile de mai jos.

Dacă vrei să îți crești șansele de reușită, trebuie să fii foarte pregătit pentru bătalia cu fumatul. Începe, în primul rând, printr-o discuție sinceră cu tine însuți și întreabă-te care sunt motivele pentru care vrei, cu adevărat, să renunți la fumat.

Au început să te sperie riscurile fumatului și vrei să fii mai sănătos?

Vrei să le oferi copiilor tăi un exemplu mai bun?

Te costă prea mult țigările și ai vrea să economisești niște bani în fiecare săptămână?

Oricare ar fi motivele tale, scrie-le pe o foaie de hârtie pe care să o ții mereu la îndemână. Atunci când îți va fi mai greu și te vei întreba de ce te-ai hotărât să te chinui să te lași de fumat, această foaie de hârtie o să îți amintească de toate lucrurile pe care fumatul ți le răpește.

Fumatul este o parte importantă din viața ta și, fără îndoială, va fi nevoie să faci unele schimbări drastice în rutina ta zilnică dacă vrei să reușești să renunți la fumat odată și pentru totdeauna. Analizează-ți ritualurile de fumător și identifică situațiile, momentele, persoanele sau locurile care te îndeamnă la o țigară. Încearcă, apoi, să le găsești fiecăruia dintre acestea un înlocuitor care să te ajute să îți înfrânezi dorința de a fuma, ideal prin lucruri care îți fac plăcere.

În cazul ai încercat și anterior să te lași de fumat, dar fără succes, încearcă să identifici ce te-a încurcat atunci și găsește-i o rezolvare.

Alege-ți, apoi, cu atenție ziua Z – ziua din care nu mai fumezi nici o țigară. Pregătește-te cu grijă: asigură-te că este o zi ușoară pentru tine, poate o zi de odihnă sau de concediu, când șansele să te nimerești într-o situație stresantă sunt reduse. La femei, spre exemplu, este indicat să nu îți alegi o zi din perioada premenstruală.

Asigură-te că ai tot ce îți trebuie pentru a înlocui țigările și dozează-ți fumatul în zilele anterioare astfel încât, în ziua aleasă, să nu mai ai țigări care să te tenteze.

La finalul zilei, ține doar de tine să te lași de fumat. Acest lucru nu înseamnă, însă, că trebuie să treci singur prin acest proces dificil.

 

Dimpotrivă, astăzi poți să te bucuri de mai mult sprijin decât crezi – trebuie doar să îl ceri atunci când simți că ai nevoie. Chiar dacă un medic specialist sau un psiholog nu poate face ca disconfortul fizic sau psihic asociat renunțării la fumat să dispară, ei te pot, totuși, sprijini în diferite feluri:

 

  • Oferindu-ți răspunsuri la toate întrebările tale, răspunsuri bazate pe date științifice și pe experiența altor fumători
  • Sugerându-ți diferite „trucuri” psihologice și nu numai cu ajutorul cărora să depășești dependența comportamentală
  • Oferindu-ți informații despre lucrurile la care să te aștepți în timpul procesului de renunțare la fumat, dar și detalii concrete despre perioada post-fumat

Prescriindu-ți produse medicamentoase pentru diminuarea simptomelor de sevraj nicotinic. Partea bună este că semnele sevrajului sunt temporare şi se reduc pe zi ce trece, deoarece neuronii încep să-şi revină, în lipsa bombardamentului constant cu nicotină. Apogeul simptomelor neplăcute are loc în primele 3 – 6 zile de la ultima ţigară fumată şi, de obicei, acestea dispar după 2 – 4 săptămâni;

Este important să știi că, indiferent dacă renunţi complet la ţigări sau doar reduci numărul acestora, starea de sevraj nicotinic tot apare. În schimb, chiar dacă efectul fizic este același în ambele cazuri, alegând să reduci doar numărul de țigări, poți să-ți crești artificial dependența psihică, ceea ce va îngreuna substanțial efortul tău de a renunța la fumat. Aceasta pentru că acele țigări pe care îți permiți să le fumezi zilnic sunt exact acele țigări pe care le consideri recompense – „după toate astea, merit și eu o țigară”” – și vor fi cele mai greu de eliminat în timp.

Din experiența altor fumători care au reușit să se lase de fumat, cea mai bună variantă este să renunți dintr-o dată și complet la țigări. Odată ce ai luat această decizie, îmbrățișeaz-o cu totul și nu te mai uita înapoi.

Cum ar fi dacă cineva te-ar provoca să nu fumezi o zi? N-ar fi atât de greu, nu? Atunci, de ce să nu iei fiecare zi așa cum vine și, pur și simplu, să te concentrezi pe a nu fuma în acele 24 de ore fără să te gândești la ce va urma a doua zi.
 Peste jumătate dintre cei înscriși în programul StopFumat, chiar și cei mai convinși fumători, au reușit să renunțe pentru totdeauna la țigări. Și tu poți s-o faci! Medicii și psihologii din program te așteaptă, pregătiți să te ajute să faci acest pas decisiv către o viață mai sănătoasă printr-o soluție care și-a dovedit eficiența an de an. Sună-i la TelVerde: 0800 878 673 și întreabă-i cum să începi.
0800878673