CENTRUL NAȚIONAL PENTRU RENUNȚARE LA FUMAT

Date epidemiologice

După aprecierile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), tabagismul este pe cale sa devină principala cauză de morbiditate şi mortalitate din lume. Se apreciază că în prezent există aproximativ 1.1 miliarde de fumători în întreaga lume. Din acest total, aproximativ 300 milioane (200 milioane bărbaţi şi 100 milioane femei) se găsesc în ţările dezvoltate; în ţările în curs de dezvoltare fumătorii sunt de trei ori mai numeroşi (aproximativ 800 milioane), marea lor majoritate fiind bărbaţi, dar constatându-se o creştere în randul femeilor. Per ansamblu, 30% dintre adulţi (48% dintre bărbaţi şi 12% dintre femei) sunt fumători. Fumatul reprezintă un risc major pentru starea de sănătate. El ucide 6 persoane în fiecare minut, iar un fumător din patru moare de o maladie legată de tutun. În 2002 fumatul a ucis 4 milioane de oameni, dintre care 1.2 milioane europeni. Până în anul 2020 această unealtă a morţii va ridica numărul deceselor la 10 milioane de fumători pe an. Cele mai afectate sunt ţările în tranziţie şi cele în curs de dezvoltare, datorită factorilor ce ţin de liberalizarea comerţului, de dezvoltarea comunicaţiilor şi de globalizarea industriilor transnaționale ale tutunului.

Se estimează că fumatul constituie cauza a 90% din decesele prin cancer pulmonar, a 75% din decesele datorate bronşitei şi emfizemului şi a aproximativ 25% din decesele prin boli cardio-vasculare. Statistic, cancerul reprezintă, atât în lume, cât şi în ţara noastră, a doua cauză de deces după bolile cardio-vasculare. Riscul de cancer la fumătorii activi dovediţi biochimic a fost de 7.8 ori mai mare faţă de nefumători şi este la fel de mare la bărbaţi ca şi la femei. Cancerul pulmonar este cel mai frecvent neoplasm cauzat de fumat, constituind prima cauză de mortalitate prin cancer în lume (17% din neoplasmele la barbaţi şi 12% la femei).

Începând cu anul 1990 fumatul a crescut în Europa de Est, fapt datorat în primul rând tranziţiei spre o economie de piaţă şi apariţiei industriei internaţionale a tutunului, care a promovat intens produsele în absența reglementărilor legislative care să limiteze acest lucru. Studii efectuate în anii ’90 reprezentau evoluţia îngrijorătoare a prevalenţei, atât în rândul populaţiei generale, cât şi în rândul unor grupe populaţionale sensibile la acest obicei. În 1994, Centrul de Calcul, Statistică Sanitară şi Documentare Medicală a efectuat o anchetă privind autoevaluarea sănătăţii, gradul de autonomie a handicapatului, comportamentul populaţiei faţă de sănătatea proprie. Datele arătau creşterea procentului de fumători comparativ cu o anchetă similară din 1989 (25.9% în 1989 şi 28% în 1994). Procentul fumătorilor era de trei ori mai mare la bărbaţi comparativ cu femeile, iar creşterea faţă de 1989 se datora exclusiv creşterii frecvenţei fumătorilor de sex feminin de la 11.3% în 1989 la 15.2% in 1994, în timp ce la sexul masculin procentele erau sensibil egale. Studii realizate la sfârşitul anilor ’90 – începutul anilor 2000 au demonstrat că prevalenţa fumatului în ţări ale Europei de Est varia între 41.75% în Ungaria la 29.1% în Cehia, în timp ce România, cu o prevalenţă a fumatului în rândul populaţiei adulte de 44%, se înscria, alături de Bosnia şi Herţegovina (48%), Iugoslavia (47%), Yemen (45%), Kenya (49%) şi Namibia (50%), într-un nefericit Top 10 al ţărilor cu cele mai înalte prevalenţe ale fumatului.

Studiul populaţional realizat în 2003 de către Centrul pentru Politici şi Servicii de Sănătate pe un eşantion reprezentativ la nivel naţional format din 1.209 persoane cu vârste cuprinse între 15 şi 59 ani a arătat că mai mult de o treime din populaţie (35.1%) este reprezentat de persoane fumătoare. Acestea sunt persoane care au fumat cel puţin o sută de ţigări în viaţa lor şi care în ultima lună au fumat zilnic sau ocazional.

Referitor la statutul de fumător, există o diferenţă foarte mare pe sexe – aproape jumătate (46.4%) dintre bărbaţii cu vârste cuprinse între 14 ani şi 60 de ani sunt fumători, faţă de 24.1% dintre femeile din aceeaşi categorie de vârstă. Un procent de 12.7% din procentul total (7.95% dintre femei şi 17.7% dintre bărbaţi) sunt persoane care au fost încadrate la categoria ex-fumători. Persoanele din această categorie au fumat în viaţa lor mai mult de o sută de ţigări, dar, la momentul realizării studiului (în ultima lună), nu au fumat deloc deoarece s-au lăsat de fumat. Nefumătorii reprezintă 52.1% dintre persoanele incluse în lot (68% dintre femei şi 35.8% dintre bărbaţi). Această categorie este formată din persoane care nu au încercat niciodată să fumeze sau, dacă au încercat acest lucru, nu au fumat mai mult de o sută de ţigări pe parcursul vieţii.

În anul 2007 a fost repetat studiul din 2003, realizat de către Centrul pentru Politici şi Servicii de Sănătate, pe un eşantion de 2.434 persoane cu vârste cuprinse între 15-59 ani din mediul urban şi rural, reprezentativ la nivel naţional. Studiul a arătat că aproape o treime din populația vizată de studiu (30%) este reprezentată de persoane fumătoare (persoane care, în ultima lună, au fumat zilnic sau ocazional). Cea mai mare prevalenţă a fumatului se întâlneşte la grupa de vârstă 15-24 ani – 34.8% şi 25-34 ani – 32.9%. Cea mai mare parte a fumătorilor (61.6%) fumează între 10 şi 20 de ţigări pe zi. O persoană din zece fumează mai mult de 20 de ţigări pe zi, 3 din 5 persoane au încercat măcar o dată să fumeze în viaţă. Din totalul fumătorilor, 58% au declarat că doresc să se lase de fumat, iar aproape jumătate dintre fumători au încercat să se lase de fumat cel puţin o dată în viaţă.



Campanii


Înregistrează-te în noua aplicație iCoach și stabilește-ți provocarea începând de astăzi!

  • Unul din trei utilizatori români care au utilizat iCoach a renunțat la fumat după trei luni, cu ajutorul acestui antrenor digital gratuit. În campaniile anterioare, peste 23.279 de români s-au înregistrat la iCoach.
  • Cu funcții noi și îmbunătățite, noua variantă a aplicației iCoach, disponibilă în versiuni online și de mobil, a fost concepută pentru a ajuta tot mai mulți fumători români să renunțe la fumat.
  • În perioada premergătoare Zilei Mondiale fără Tutun (WNTD), sărbătorită pe 31 mai, campania „Ex-fumătorii sunt de neoprit” îi încurajează pe fumători să răspundă unei provocări și să facă o trecere graduală, sustenabilă, spre un stil de viață sănătos, fără tutun.

Campania „Ex-fumătorii sunt de neoprit” a fost lansată în 2011 de Comisia Europeană pentru a ajuta fumătorii din Europa, cu vârsta cuprinsă între 24 și 35 de ani, să renunțe la fumat. Programul a fost continuat cu succes în 2012 și 2013, iar ediția din 2015 a campaniei „Ex-fumătorii sunt de neoprit” are ca scop principal să ajute tinerii să renunțe la fumat și să promoveze multiplele beneficii ale unui stil de viață fără tutun. O sănătate mai bună, stare de bine, mai mulți bani și o mai bună calitate a vieții îi așteaptă pe cei care decid să renunțe la fumat. Mai mult, renunțarea la fumat ajută sistemele de sănătate și economiile din Europa. De pildă, costul total al fumatului în UE a fost estimat la 544 miliarde de euro în 2009. În ceea ce privește importanța luptei împotriva fumatului în cadrul Comisiei Europene, comisarul pentru Sănătate și Siguranța Alimentelor, Vytenis Andriukaitis, a declarat: „Aproape 700.000 de oameni își pierd viața din cauze legate de fumat în fiecare an, în UE. Mai multe decese sunt cauzate de tutun decât de accidente de mașină, crime și abuzul de droguri laolaltă. De aceea, îmi propun intensificarea activităților UE de reducere a bolilor legate de fumat în întreaga Uniune Europeană prin intermediul legislației, prin campania de conștientizare „Ex-fumătorii sunt de neoprit”, sau prin cooperarea cu Statele Membre, societatea civilă și cu alți parteneri internaționali.”

iCoach: sistemul digital de suport care provoacă utilizatorii

Cea mai recentă campanie „Ex-fumătorii sunt de neoprit” începe cu lansarea noii variante a aplicației iCoach, antrenor digital disponibil atât online, cât și ca aplicație pentru iOS și Android, în 23 de limbi ale celor 28 de state membre UE. iCoach este gratuit și disponibil pentru oricine dorește să renunțe la fumat.
iCoach 2015 are acum un aspect actual, oferă navigare facilă și funcții suplimentare centrate pe utilizator, în special o funcție de provocare. Instrumentul continuă să ghideze utilizatorii prin intermediul a cinci etape progresive de renunțare la fumat, dar acum include mai multe provocări personale, specifice fiecărei faze. De exemplu:

  • Monitorizează numărul de țigări pe care le fumezi zilnic – s-ar putea să îți subevaluezi obiceiul (pentru fumători în Faza 2);
  • Amână „cea mai bună” țigară a zilei de 10 ori pentru 10 minute și apoi pentru 20 de minute (pentru fumători în Faza 3);
  • Lasă-ți țigările acasă atunci când trebuie să pleci ca să rezolvi ceva rapid (pentru fumători în Faza 4).

Aceste provocări permit utilizatorilor să își stabilească obiective mici, realizabile, care, odată atinse, îi încurajează să își asume altele noi și să dețină controlul asupra obiceiului lor.

„Cercetările noastre pe diferite modele de schimbare de comportament ne-au condus la concluzia că, pentru a optimiza ratele de conversie, trebuie să împărțim călătoria spre un stil de viață fără tutun în pași mici, cu obiective intermediare, realizabile. Renunțarea la fumat poate fi copleșitoare pentru cineva care se concentrează doar asupra scopului final.”, explică Steven De Peuter de la BrandNewHealth, partenerul de campanie, care a dezvoltat platforma iCoach. „De exemplu, este greu să ajungi la fumătorii din , care reprezintă 3% din utilizatorii înregistrați în acest moment. Aceștia rămân un segment cheie al campaniei. Suntem foarte încrezători că noile provocări reprezintă un stimulent suplimentar pentru a trece la etapa următoare.”

iCoach va recompensa provocările finalizate cu succes prin mesaje de felicitare. Aceste mesaje de încurajare, actualizările „în timp real” cu privire la numărul de utilizatori iCoach înregistrați în fiecare fază, la numărul total de provocări finalizate și la șansele de a progresa la faza următoare, ar trebui să motiveze utilizatorii iCoach și să îi facă să se simtă parte a unei comunități puternice. Utilizatorii iCoach vor fi invitați să împărtășească provocări, realizări și succese personale pe social media, consolidând dimensiunea emoțională a campaniei, care a dovedit că poate crește impactul campaniilor anti-fumat în toate grupurile socio-economice.

Stabilește o provocare pentru Ziua Mondială fără Tutun (WNTD)

În fiecare an, pe 31 mai, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și partenerii săi organizează WNTD pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la efectele nocive ale fumatului asupra sănătății și pentru a reduce consumul de țigări în întreaga lume. Alătură-te iCoach astăzi și stabilește-ți prima provocare pentru WNTD!

Pentru mai multe informații, vizitați:
www.exsmokers.eu
Portalul de Sănătate Publică a Uniunii Europene:
http://health.europa.eu
Portalul de Sănătate Publică a Comisiei Europene:
http://ec.europa.eu/health/tobacco/policy/index_en.htm

Tema / Oportunitatea

 

Fumatul este o problemă de sănătate publică importantă și o epidemie globală. În 2009 fumau circa 1.1 miliarde de persoane în toată lumea. În România aproape 30% din populație fumează, în contextul în care există o incidență din ce în ce mai crescută a decesului cauzat de fumatul pasiv. Femeile fumătoare prezintă un risc mai mare de îmbolnăviri ale inimii. Mai mult, pacienţii care fumează în primele 30 de minute după trezire sunt cu 79% mai predispuşi să dezvolte cancer pulmonar decât cei care amână fumarea primei ţigări cu cel puţin 1 oră de la momentul trezirii. Adolescenții substituie țigările cu trabucul, perceput ca o manifestare a unui stil de viață. În propagarea fumatului de trabuc ca stil de viață, mass media au un rol extrem de important. Nevoia imperioasă de a aprinde o ţigară este manifestarea unei boli cronice: dependenţa de nicotină.

Clasificarea internaţională a bolilor realizată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) plasează nicotina în rândul substanţelor care creează dependenţă. Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează că, anual, 5 milioane de oameni mor din cauza bolilor asociate tutunului. În absenţa unor măsuri urgente, tutunul ar putea ucide 1 miliard de oameni în cursul acestui secol.

În România, în slujba persoanelor dependente de fumat, a fost înființat Programul Național Stop Fumat (www.stopfumat.eu). Iniţiat de Ministerul Sănătăţii şi coordonat de Institutul de Pneumologie „Marius Nasta”, programul este susţinut cu ajutorul unei echipe de peste 60 de medici şi psihologi prezenţi în Bucureşti şi la nivel local în peste 20 de oraşe din România şi îşi propune să ofere persoanelor dependente de fumat platforma unui tratament complet (consiliere psihologică şi tratament medicamentos), conform recomandărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, care se aplică în toate ţările civilizate ale lumii.

Campania de comunicare „Fumatul este o boală” îşi propune să educe publicul din România cu privire la fumat ca boală şi să convingă fumătorii să meargă la medic.

campanii3

Cercetarea

  • Studii internaţionale şi româneşti: Studiile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (2009), Studii ale Ministerului Sănătăţii, Studiul privind cunoştinţele, atitudinile şi practicile legate de fumat ale adulţilor din România, realizat de Institutul “Marius Nasta” şi MS, 2009, Studii publicate pe www.stopfumat.eu, www.thelancet.com şi pe www.globalink.org, studii publicate în revista The Cancer şi alte studii postate pe site-urile de specialitate.
  • Analiza agendei media din ultimele 12 luni, care trata subiectul ca stil de viaţă şi nu ca boală Analiza agendei legislative, are generase in ultimele 12 luni subiecte pentru presa, in mod special legea interzicerii fumatului în spaţii publice, aflată în proces de adoptare.

 

Planificarea

 

Definirea obiectivelor campaniei şi stabilirea criteriilor de evaluare

  • Informarea şi educarea publicului în legătură cu riscurile fumatului asupra sănătăţii, în vederea schimbării percepţiei despre fumat: fumatul este o boală care are nevoie de tratament medical de specialitate;
  • Cultivarea sentimentului de responsabilitate în rândul jurnaliştilor şi asimilarea noţiunii de fumat ca boală pentru a deveni, la rândul lor, ambasadori ai programului Stop Fumat.


Criteriile de evaluare au fost:

  • Calitatea şi cantitatea mediatizării fumatului ca boală;
  • Sprijin obţinut în preluarea şi transmiterea mai departe a mesajului de către lideri de opinie;
  • Numărul de persoane care au cerut informaţii şi au participat la sesiuni de informare.


Identificarea publicului-ţintă

  • Toate persoanele dependente de fumat din România;
  • Influenţatori: mass media, lideri de opinie;
  • Parlamentari şi autorităţi;
  • Medici.


Mesajul general:

Fumatul este o boală cronică. Programul naţional Stop Fumat oferă ajutor medical specializat.

Canalele de comunicare

  • Eveniment de lansare cu ocazia zilei de 31 mai, Ziua Internaţională Antifumat, „STOP! PLĂMÂNII LA CONTROL!”;
  • Plan editorial susţinut;
  • Endorsement-ul liderilor de opinie (medici).

campanii4


Realizarea suporturilor de comunicare a mesajelor

  • Eveniment;
  • Invitaţie şi Materiale informative – Comunicat de presă şi broşuri;
  • Tricouri cu mesajul: „Stop, Plămânii la control!”;
  • Spirometre;
  • Vizual-cheie al evenimentului – Un borcan conţinând cantitatea de gudron care ar exista în plămânul unui fumător ce ar fuma un pachet pe zi timp de 1 an;
  • Comunicate de presă însoţite de date informative, cercetări, imagini.

Implementarea

 

Descrierea etapelor campaniei

  • Eveniment – Stop, plămânii la control! – în Piața Universităţii, în prezenţa mass media, trecătorii au stat la coadă pentru a li se măsura vârsta plămânilor şi a primi consultanţă gratuită;
  • Evenimentul a fost susţinut de prezenţa studenţilor la medicină, dar şi de personalităţile: Dr. Magda Ciobanu, Coordonatoarea Programului Naţional Stop Fumat, Claudiu Toader, Manager al Public Health Department, precum şi D-nul Dr. Raed Arafat. La eveniment a participat şi deputata PSD, Dna. Manuela Mitrea, iniţiatoare a unei legi pentru interzicerea fumatului în spaţiile închise;
  • Atracţia principală pentru presă, dar şi pentru public, a fost reprezentată de Borcanul de Gudron (conţinând cantitatea de gudron care ar exista în plămânul unui fumător care ar fuma un pachet pe zi timp de 1 an);
  • În etapa post-eveniment a urmat o campanie de informare şi educare continuă, în baza unui plan editorial care a dezvoltat subteme ale fumatului ca boală, precum şi informaţii despre Programul Naţional Stop Fumat.

campanii2

 

Evaluare Eveniment – 31 mai

 

  • 32 de articolele apărute în presa scrisă şi online ample, documentate şi care au transmis corect mesajul. 6.127.300 audienţa totală estimată la rate card: 34.840 EUR.
  • TV: La eveniment au fost prezente: Pro TV, Prima TV, Antena 1, B1TV, TVR, Realitatea TV. TVR INFO a transmis live de la eveniment; s-au realizat emisiuni – TVR1 şi B1TV având ca invitat special pe Dna Dr. Magda Ciobanu; 2.796.000 la un rate card estimat de 72.000 EUR.
  • Radio: ştiri şi interviuri la Radio 21, Radio România Cultural, Radio ZU, Radio Europa FM, cu o audienţă estimată de 3.995.001 de persoane.
  • 200 de persoane au participat la eveniment şi 150 şi-au făcut testul cu pirometru;
  • Borcanul, ca vizual, a avut un impact covârşitor- fiind preluat de majoritatea emisiunilor de ştiri TV şi a materialelor editoriale.
  • În perioada 1 iunie – 15 septembrie, peste 250 de persoane au participat la grupurile de informare de la Institutul Marius Nasta, printre aceştia existând şi jurnalişti care s-au înscris în program.


Post-eveniment

campanii1

  • 68 materiale jurnalistice în presa centrală locală şi online;
  • TV: Digi TV, Realitatea TV, ProTV, Antena 2 – emisiuni ample şi interviuri cu Dr. Magdalena Ciobanu şi pacienţi înscrişi în program;
  • Emisiunea “Trăieşte Sănătos” despre Fumatul ca boală cu invitat Dr. Magdalena Ciobanu, totalizând un număr de 20 de minute de emisie;
  • Radio: interviu Dr. Magda Ciobanu transmis la Europa FM.

În conformitate cu Hotărârea de Guvern nr. 1270/ 2002, a treia joi din luna noiembrie este declarată „Ziua Naţională fără Tutun” şi este dedicată încurajării renunţării la fumat. Cei mai mulţi dintre fumătorii români afirmă că şi-ar dori să renunţe la tutun, însă când trebuie să treacă la fapte… foarte mulţi „renunţă să renunţe”!

Motivele sunt multiple: pentru că le este greu să deprindă alte obiceiuri, pentru că se îngrijorează de tot felul de cauze dar, mai ales, pentru că la început se pot simţi rău. Şi astfel tot amână Ziua din care vor spune “STOP FUMAT!”…

Deoarece greu este până faci primul pas, le propunem românilor ca astăzi, cu ocazia Zilei Naţionale fără Tutun, să-şi aleagă o zi în care să nu fumeze deloc.

Şi, pentru a-i și ajuta pe cei care decid să întrerupă relaţia cu ţigara, fie şi pentru o zi, vă invităm joi, 19 noiembrie 2009, la ora 11.00, la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, pentru a face cunoştinţă cu câţiva dintre cei aproape 34.000 de fumători care s-au adresat Programului „Stop Fumat!” şi care au reuşit să abandoneze tutunul. Ei vă vor spune povestea lor, cum au reuşit, cum şi-au învins tentaţiile, dar şi cum se simt acum, ca nefumători.

Sperăm că ne veţi fi alături, şi acum ca şi în alte ocazii, pentru a transmite toate acestea celor care încă fumează.

Cu ocazia acestui eveniment, vă vom prezenta şi rezultatele cele mai importante ale Studiului de evaluare a cunoştinţelor, atitudinilor şi practicilor legate de fumat, realizat de Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”. Prevalenţa fumatului zilnic la persoanele cu vârsta peste 15 ani: 27.9%, în scădere cu 3 procente faţă de valoarea înregistrată în anul 2008 (30.9%). Totodată, a scăzut şi prevalenţa celor care fumează ocazional, de la 5.2% în anul 2008 la 4.5% în 2009. Bărbaţii continuă să fumeze mult: aproximativ 34.5% dintre bărbaţi fumează zilnic, cei mai mulţi fiind cei din grupa de vârstă 25 – 44 de ani. În schimb, cel mai mult fumează femeile din grupa de vârstă 15 – 24 de ani (27.9% comparativ cu media de 21.9%). Cei mai mulţi fumători consumă într-o zi între 10 şi 20 de ţigări (47.1%) astfel încât cei mai mulţi români (32.6%) cheltuiau în luna august pentru procurarea ţigărilor mai mult de 200 lei – ceea ce reprezintă mai mult de o treime din venitul minim lunar. În ultimul an, 51.1% dintre fumătorii zilnici au încercat să abandoneze ţigara, jumătate dintre ei încercând doar o dată. Important este faptul că 77.1% dintre ei au rezistat cel puţin o săptămână, ajungând chiar până la mai multe luni. Motivul principal pentru care oamenii reiau fumatul este încrederea că se pot limita la „doar o ţigară!” în momente de stres sau de bucurie, neglijând faptul că fumatul înseamnă consum de drog – nicotina – iar o doză cât de mică după o perioadă de abstinenţă expune la reluarea consumului. Important pentru viitorul programului Stop Fumat este faptul că 47.6% dintre fumători afirmă că doresc să renunţe la fumat în următoarele 6 luni, iar 20.1% sunt nehotărâţi – potenţiali clienţi. Pe de altă parte, aproape trei sferturi dintre fumători (72.9%) afirmă că simt nevoia să fumeze imediat după trezire, ceea ce denotă o dependenţă medie şi mare de nicotină, deci pot fi ajutaţi de tratamentul farmacologic pentru a depăşi perioada de sevraj nicotinic. Prin urmare, studiul demonstrează că suntem pe drumul cel bun, al scăderii numărului de fumători, iar dacă oamenii încearcă, au şanse mari să renunţe definitiv la tutun. De aceea, le propunem românilor să-şi aleagă o zi în care să nu fumeze; chiar au şanse să renunţe defintiv. Dacă nu reuşesc, medicii şi psihologii din programul Stop Fumat le sunt alături.
  • Medici implicaţi: 70
  • Psihologi implicaţi: 30
  • Număr judeţe în care există cel puţin un medic tabacolog: 36
  • Număr fumători care s-au adresat medicilor tabacologi din cabinetele de consiliere în perioada 1 ianuarie – 31 octombrie 2009: 24.431
  • Număr fumători care au primit tratament în perioada 1 ianuarie – 31 octombrie 2009: 23.500
  • Rata de succes (nefumători la sfârşitul tratamentului): 39.1%
  • Număr apeluri Tel Verde în perioada 1 ianuarie – 30 septembrie 2009: 3.168

Buget alocat programului în 2009: 3 860 000 lei


Legislatie


Vrei sa stii mai multe despre legislatia in vigoare? Citeste toate informatiile AICI.

0800878673