Programul Național Stop Fumat, un program al Ministerului Sănătăţii, a luat fiinţă în 2007 şi este coordonat de Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”. Susţinut cu ajutorul unei echipe de peste 60 de medici şi psihologi din peste 20 de oraşe din România, programul îşi propune să le ofere persoanelor care fumează acces la un tratament complet, ce îmbină consiliere psihologică de specialitate cu tratament medicamentos, pentru a îi ajuta să renunțe la fumal. Sfaturile specialiștilor StopFumat respectă în totalitate recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, aliniindu-se altor programe de acest gen desfășurate pe tot globul.
Astfel, programul Naţional Stop Fumat include:
Despre succesul programului
Până în prezent, programul StopFumat a fost primit cu entuziasm de români și, în cei aproape 9 de ani de existență, a numărat 100.000 de participanți. Peste jumătate dintre aceștia au reușit, cu ajutorul specialiștilor noștri, să renunțe la fumat, rata de succes a tratamentului fiind, în acest moment, de 60% dintre participanți.
Cum te înscrii?
Cei ce doresc să participe la acest program pot accesa, din homepage, lista de specialiști pentru a afla care este cel mai apropiat centru de tratament. Aici vor găsi toate datele de contact ale celui mai apropiat medic specialist tabacolog și/ sau a specialistului psiholog și vor putea lua legătura direct cu aceștia pentru a stabili o întâlnire.
Mai multe informații
În același timp, orice persoană interesată de programul StopFumat poate afla aceste informații, dar și altele referitoare la fumat în general sau la procesul de renunțare, fie printr-un apel gratuit la TelVerde: 0800 878 673, fie scriindu-ne pe pagina de Facebook – Fumatul este o boală (https://www.facebook.com/stopfumat.eu/).
Dr. Magdalena Ciobanu – medic primar pneumolog, specialist tabacolog și coordonator al Programului Naţional Stop Fumat
„Mulți consideră fumatul un simplu viciu, o plăcere vinovată pe care și-o permit atunci când se simt stresați sau nesiguri sau, pur și simplu, atunci când se plictisesc. Adevărul dur este, însă, că nicotina este un drog, iar nevoia de a aprinde o țigară este, de fapt, manifestarea unei boli. De aceea, pentru unii dintre noi, nu este suficient să ai voință pentru a te lăsa de fumat și este nevoie de un ajutor în plus, un ajutor specializat.
Prin StopFumat, noi încercăm să ajutăm oamenii să își recâștige sănătatea printr-o abordare terapeutică completă: pe de o parte, le oferim participanților la program un tratament medicamentos cu eficacitate dovedită clinică și, pe de altă parte, le dăm acestora posibilitatea să discute în mod regulat cu un psiholog pentru a găsi soluții de ocolire a mecanismelor mentale de justificare a fumatului. Toți specialiștii implicați în acest program credem cu tărie în eficiența programului, în special după ce am văzut, literalmente, mii de oameni care au reușit să renunțe la fumat în urma acestuia.”
Beneficiile renunţării la fumat
Renunţarea la fumat este cel mai bun lucru pe care îl puteţi face pentru sănătatea dvs., iar acest lucru este general valabil! Ceea ce este foarte important pentru noi este să ridicăm nivelul de conştientizare a beneficiilor renunţării la fumat pentru persoanele cu diferite afecţiuni sau situaţii deosebite. Fiindcă lupta nu este niciodată pierdută, iar sănătatea merită!
Beneficiile renunţării la fumat în cancerul pulmonar
Beneficiile renunţării la fumat la pacienţii cu cataractă
Beneficiile renunţării la fumat pentru pacienţii cu boli coronariene