CENTRUL NAȚIONAL PENTRU RENUNȚARE LA FUMAT

Cele mai frecvente întrebări despre fumat

Există numeroase studii de specialitate care arată că fumatul este un factor de risc pentru o serie de boli cronice, printre care cancer pulmonar, cancer esofagian și alte tipuri de cancer, boli cardiovasculare și probleme de respirație, inclusiv bronșite cronice și pneumonii. Peste 42.000 de români mor în fiecare an din cauza acestor boli provocate de fumat și aproape o treime din populația țării fumează, expunându-se acestor riscuri.

Fumatul afectează, în general, toate aspectele sănătății unei persoane, putând contribui și la declanșarea sau agravarea altor afecțiuni medicale. Astfel, fumatul atacă și slăbește sistemul imunitar, crescând riscul de infecții la nivel general. Fumatul crește, de asemenea, riscul apariției unor fracturi osoase, agravează problemele dentare, afectează sistemul reproductiv, căile urinare și poate contribui la apariția ulcerului.

Organismul uman începe să revină la normal din primul moment în care s-a renunțat la fumat. De aceea, în timp, riscul de apariție al unor boli asociate cu fumatul scade. Spre exemplu, la 1 an de la ultima țigară, riscul de dezvolta o boală de inimă scade la jumate din riscul unui fumător.

Pentru mai multe informații despre influența fumatului asupra noastră, puteți accesa secțiunea Efectele fumatului (hyperlink către secțiune).

 

În fiecare an, aproximativ 4 milioane de oameni mor din cauza fumatului la nivel mondial. În România, cifra este de 42.000 de decese pe an, țara noastră aflându-se, de altfel, mult peste media europeană din punct de vedere al mortalității datorate bolilor respiratorii.

Fumatul este o dependență psihologică întreținută de dependența biologică de nicotină. Aceasta din urmă este o boală, înscrisă în Clasificarea Internațională a Bolilor a Organizației Mondiale a Sănătății, la capitolul Adicții – Boli Psihice. De aceea, tocmai pentru că este o boală, un doctor te poate ajuta să renunți la fumat.

Medicamentele se adresează mecanismului biologic care întreține fumatul, adică tratează dependența biologică de nicotină. Există medicamente care conțin nicotină, ce scad simptomele de sevraj, dar și medicamente fără nicotină, ce blochează receptorii prin intermediul cărora nicotina produce senzația de „bine” și, astfel, îndepărtează motivul principal pentru care fumezi: plăcerea. Doctorii din programul StopFumat îți pot prescrie tratamentul medicamentos potrivit pentru tine.

Trebuie, însă, să ții cont de faptul că tratarea părții fizice nu este suficientă pentru a renunța pe deplin la fumat. La fel de necesară este și abordarea componentei psihologice, acesta fiind motivul pentru care programul StopFumat colaborează cu psihologi specializați în tabagism care te pot ajuta să scapi de dependența psihologică de țigări. Sună la TelVerde: 0800 878 673 și află mai mai multe informații.

De ce fumează oamenii? Motivul este combinarea, în proporții diferite, a două dependențe: cea fizică, de nicotină, și cea psihologică, legată de nevoile tale emoționale. Așadar, atunci când vrei să renunți la fumat, nu trebuie să te concentrezi pe o singură componentă, ci, dimpotrivă, trebuie să ai în vedere toate aspectele.

Componenta de boală a fumatului – dependența de nicotină – se tratează ca orica altă boală, prin medicamente. Medicamentele numite „de substituție nicotinică” conțin nicotină în concentrații diverse, sub formă de gumă de mestecat sau plasturi. Rolul lor este să reducă simptomele de sevraj nicotinic ce apar în momentul întreruperii fumatului. Aceste medicamente își fac efectul doar concomitent cu întreruperea fumatului. Dacă se continuă fumatul în timp ce le folosești, există un risc mare de apariție a reacțiilor adverse ca urmare a supradozării nicotinei.

Există și medicamente care nu conțin nicotină. Ele acționează la nivelul receptorilor din sistemul nervos de care se leagă nicotina, blocându-i. Astfel, când fumezi, nicotina nu își mai face efectul la nivelul creierului, iar rezultatul este că nu mai simți nici plăcerea, nici nevoia de a fuma. Rămâne, astfel, doar nevoia de a face gestul, ce poate fi discutată cu un psiholog.

Utilizarea oricărui tip de medicamente se face doar la recomandarea medicului, deoarece acesta este singurul care poate evalua corect existența unor contraindicații și care poate monitoriza evoluția tratamentului.

Tratamentul dependenței psiho-comportamentale este apanajul psihologului. Acesta te ajută să înțelegi cum să te pregătești pentru a renunța cu succes la fumat. Dacă vrei să te lași de fumat, sună la TelVerde: 0800 878 673 și fă primul pas în această direcție.

Răspunsul la această întrebare este un categoric NU. Orice țigară fumată îi face rău organismului tău și chiar și fumatul ocazional este periculos.

Adesea, oamenii cred că, înlocuind țigările cu unele cu un conținut mai mic de gudron și nicotină, pot să fumeze în continuare și să fie în siguranță, însă acest lucru nu este neapărat adevărat. Atunci când oamenii fac trecerea către acest tip de țigări, frecvent, măresc cantitatea de țigări fumate în total și, de asemenea, tind să inspire mai profund pentru a simți același efect oferit de nicotină.

Cea mai sigură cale de a elimina efectele negative ale fumatului asupra sănătății tale este să renunți complet la țigări.

Da. Chiar dacă nu inhalezi fumul, cum este cazul fumătorilor de pipă sau trabuc, te expui în continuare unui risc mare de apariție a cancerului la nivelul buzelor, gurii și limbii. În plus, din punct de vedere anatomic, se întâmplă des să inhalezi fumul chiar dacă nu îți propui, ceea ce poate crește și riscul de cancer bronhopulmonar.

 

Nicotina este un drog care, în cantități mari, ar putea să omoare o persoană prin efectul de paralizie asupra mușchilor care controlează respirația. Pentru că fumatul eliberează nicotină în doze mici, corpul uman le poate metaboliza mai ușor și le poate elimina fără acest efect extrem. Prima doză de nicotină ajută fumătorul să se simtă mai alert și mai treaz. Apoi, în aproximativ 10 secunde, nicotina ajunge în creier și crește secreția de dopamină, numită și hormonul fericirii, oferindu-ne, astfel, o senzație plăcută și reconfortantă. Nicotina crește pulsul și tensiunea arteriale, motiv pentru care există numeroase dovezi ce leagă consumul de nicotină de riscul crescut de a dezvolta boli ale inimii și ale sistemului circulator.

Cantitatea de nicotină, monoxid de carbon sau alte substanțe componente ale țigărilor care se găsește în corp variază în funcție de tipul de tutun fumat, de tipul de țigări și de modul în care fumează o persoana (respectiv cantitatea zilnică de tutun sau cât de adânc inhalează). Cu toate acestea, în 3-4 zile de la ultima țigară, nivelul acestor substanțe în corp scade substanțial, organismul începând, încet, să revină la parametrii săi normali din toate punctele de vedere: puls și tensiune arterială, capacitate pulmonară sau proces digestiv.

În termeni foarte simpli, câștigi șansa să te bucuri de o viață mai lungă și mai sănătoasă. Indiferent de vârsta pe care o ai, renunțarea la fumat are beneficii considerabile și imediate:

  • La 20 de minute de la ultima țigară, tensiunea arterială și pulsul se normalizează.
  • În 12 ore de la ultima țigară, nivelul de oxigen din sânge revine la normal.
  • În 48 de ore de la ultima țigară, simțul mirosului și al gustului încep să își recapete din sensibilitate.
  • Între 2 săptămâni și 3 luni de la ultima țigară, circulația sanguină se îmbunătățește, funcția pulmonară sporește și abilitatea corpului de a face față efortului fizic se îmbunătățește.
  • La 9 luni de la ultima țigară, simptomele de tuse, congestie a sinusurilor, oboseală și dificultățile de respirație se ameliorează și chiar dispar.
  • La 1 an de la ultima țigară, riscul de a dezvolta o boală coronariană scade la jumătate din riscul unui fumător activ.
  • Între 2 și 5 ani de la ultima țigară, riscul unui atac cerebral cardiovascular devine același cu cel al unui nefumător.
  • La 5 ani de la ultima țigară, riscul de cancer al gurii, gâtului, esofagului sau al vezicii urinare se înjumătățește.
  • În 10 ani de zile de la ultima țigară, riscul de a dezvolta cancer pulmonar devine similar cu cel al unui nefumător.
  • În 15 ani de zile de la ultima țigară, riscul unui fost fumător de a dezvolta o boală coronariană este același cu al unei persoane ce nu a fumat niciodată.

Dincolo de cifre, odată ce ai renunțat la fumat, te vei simți mai bine fizic, vei dormi mai bine și vei avea mai multă energie. În plus, îți vei proteja familia, prietenii și colegii de riscul de a dezvolta o varietate de boli datorate fumatului pasiv. Iar dacă ai copii, le vei da un exemplu extraordinar de voință și putere.

Toate stările neplăcute pe care le resimte o persoană când nu fumează și care dispar în momentul aprinderii unei țigări noi se numesc sevraj de nicotină. Sevrajul se datorează scăderii concentrației de nicotină din sânge și reprezintă o dovadă a dependenței biologice de nicotină, ce poate avea diverse intensități, de la ușoară la severă.

Simptomele de sevraj nu reprezintă, așa cum cred unii fumători, semn de boală. De fapt, ele arată că organismul și toate funcțiile acestuia revin la normal. Vestea bună este că sevrajul de nicotină nu durează mai mult de 2 săptămâni și că primele efecte benefice ale renunțării la fumat pot fi observate imediat: în doar 20 de minute de la ultima țigară, tensiunea arterială și pulsul se normalizează.

 

Fumatul reprezintă, pentru majoritatea fumătorilor, o dependență psihologică de starea plăcută pe care le-o oferă aprinderea unei țigări, dar și o dependență biologică de nicotină. De aceea, în momentul în care ei decid să renunțe la fumat, pot experimenta o serie de simptome. Cele mai frecvente dintre acestea sunt:

 

Nevoia imperioasă, acută de a fuma

  • episoade de scurtă durată (1-3 minute), aparent fără motiv
  • pot surveni chiar și la câteva săptămâni sau luni după renunțarea la fumat
  • pot fi controlate prin introducerea unor activități de „diversiune”, cum ar fi distragerea atenției sau inițierea altor obiceiuri care să înlocuiască fumatul.

Stare de iritabilitate, agitație sau „nervi”

  • starea este cea mai intensă în prima săptămână de la ultima țigară
  • dispare în 2-4 săptămâni
  • este util să îi previi pe cei din jur, prieteni, familie sau colegi, că te lași de fumat pentru ca ei să înțeleagă starea prin care treci și să te poată ajuta în demersul tău.

Anxietate, chiar depresie, și senzația că nimic nu mai are sens

  • este cea mai intensă în primele 3 zile
  • dispare în maxim 4 săptămâni
  • este ameliorată dacă fumătorul începe, concomitent, o serie de activități plăcute ce pot înlocui fumatul.

Senzații fizice acute: durere de cap, transpirații, palpitații, tremor, amețeală, greață sau stare de leșin

  • aceste stări fizice indică scăderea tensiunii arteriale și a pulsului la valori normale
  • în doar câteva zile, aceste senzații dispar, deoarece corpul revine la normal și se obișnuiește cu noua stare
  • stările acestea pot apărea și dacă elimini sau scazi drastic cantitatea de cafea băută într-o zi, alături de țigară – de aceea, ar fi recomandat să păstrezi un pic de cafea în meniul tău zilnic pentru a-i ușura misiunea organismului.

Modificări ale somnului: insomnie sau, dimpotrivă, somnolență, apariția unor vise neobișnuite

  • fragmentarea somnului cu senzația de insomnie poate apărea ca urmare a sevrajului de nicotină, manifestat și noaptea. Senzația dispare în câteva săptămâni.
  • creșterea duratei somnului este un semn că organismul a revenit la numărul normal de ore de somn, adică la durata care îi asigură refacerea.

Constipația

  • se datorează eliminării din organism a nicotinei care provoca scaunul pentru că stimula contracția musculaturii digestive (mai ales dimineața, dacă se asocia și cu cafea)
  • durează doar 2-4 săptămâni
  • după ce renunți la fumat, ai grijă la alimentație și bea mai multă apă, iar tranzitul intestinal va reveni în curând la normal.

Senzația intensă de foame

  • poate apărea chiar din primele zile fără tutun
  • se datorează revenirii la normal a „centrului foamei”, un centru nervos inhibat de nicotina
  • un regim alimentar corect, ce include, în special, un mic dejun consistent și o cină lejeră, fără „ronțăieli” asigură normalizarea senzației de foame și împiedică creșterea excesivă în greutate.

Aceste senzații neplăcute pot fi reduse, sau chiar eliminate, prin utilizarea corectă a medicamentelor potrivite. Ele pot administrate la recomandarea medicului. Sună acum la TelVerde: 0800 878 673 ca să afli mai multe detalii despre programul StopFumat și cum te poate ajuta el.

 

„Dacă ai voință, te lași; dacă nu, nu!” De câte ori nu ai auzit această afirmație și ai considerat-o adevărată, fără să te mai gândești ce se ascunde în spatele ei?

Lipsa voinței înseamnă, de fapt, anticiparea efectelor negative pe care le are renunțarea la fumat. Să luăm decizia de a ne schimba comportamentul în orice fel are la bază o cântărire atentă a beneficiilor și dezavantajelor acestei schimbări și, dacă nu suntem convinși de lucrurile pe care le câștigăm renunțând la fumat, va fi, într-adevăr, foarte dificil să avem succes. Astfel, voința crește doar dacă mintea noastră învață că fumatul nu este, în sine, o activitate plăcută, ci una care ne face rău și că am fi mai câștigați eliminând obiceiul din viața noastră.

În același timp, lipsa voinței se poate datora și dependenței de nicotină. În momentul în care renunțăm la fumat, corpul nostru reacționează la lipsa nicotinei cu care este obișnuit și intră în sevraj, declanșându-se, astfel, o serie de reacții fizice și emoționale care dispar rapid dacă fumăm o țigară. În cazul în care simptomele de sevraj sunt acute și ți s-a întâmplat deja să treci prin această situație fără să le poți gestiona corect, este momentul să ceri sfatul unui specialist. Există medicamente pe care le poți utiliza pentru a scădea intensitatea simptomelor de sevraj sau chiar a le elimina complet, făcând astfel renunțarea mai ușoară. Pentru administrarea acestor medicamente este necesar un consult medical prealabil și, apoi, monitorizare de specialitate pe toată durata tratamentului. Sună la TelVerde: 0800 878 673 și întreabă-i direct pe specialiști cum te pot ajuta.

 

Află mai multe aici!

0800878673