CENTRUL NAȚIONAL PENTRU RENUNȚARE LA FUMAT

Cum poţi renunţa la fumat?

Cel mai bun lucru pe care îl poţi face pentru sănătatea ta este renunţarea la fumat!

Poate că în acest moment contemplezi ideea de a renunţa la fumat, poate că eşti deja hotărât sau poate că deja ai un timp de când nu ai mai fumat. Ceea ce este important este că acest proces este unul complex şi merită să investeşti timp pentru a te asigura că viaţa ta de acum înainte va fi una fără fum de tutun!

Sună chiar acum la TelVerde: 0800 878 673 ca să vorbești cu un specialist care te poate îndruma în acest proces sau citește sfaturile de mai jos.

Pasul 1: MOTIVAŢIA – Motorul Acţiunii

 

De ce mă las de fumat?

De-a lungul efortului de renunţare la fumat apar momente dificile, în care nevoia de o ţigară este mare, tentaţia este mare, iar partea raţională pare să cedeze. În aceste momente, o listă scrisă cu motivele pentru care este important să te laşi de fumat te poate ajuta foarte mult.  Este importantă conştientizarea motivelor tale personale pentru a renunţa la fumat. De ce vrei să te laşi de fumat ? Oferă-ţi un moment ca să te gândeşti la întrebarea asta şi notează-ţi motivele.

De ce fumez?

Înţelegerea beneficiilor aduse de acest comportament, este la fel de importantă ca identificarea motivelor pentru care vrei să te laşi şi hotărârea de a te lăsa de fumat. Dacă ştii de ce fumezi, vei putea anticipa momentele în care îţi va fi mai greu şi vei şti ce trebuie să faci să treci peste aceste momente. Este vorba despre acele nevoi pe care ţigara le satisface, nevoie care rămân şi pentru care este important să ai alternative. În funcţie de motivul pentru care fumezi, când vei renunţa la fumat, va fi nevoie să faci ceva diferit sau să pui în locul ţigării ceva diferit astfel încât să lipsa acesteia să nu îţi creeze probleme foarte mari.

Fumatul este o parte importantă din viața ta și, fără îndoială, va fi nevoie să faci unele schimbări drastice în rutina ta zilnică dacă vrei să reușești să renunți la fumat odată și pentru totdeauna. Analizează-ți ritualurile de fumător și identifică situațiile, momentele, persoanele sau locurile care te îndeamnă la o țigară. Încearcă, apoi, să le găsești fiecăruia dintre acestea un înlocuitor care să te ajute să îți înfrânezi dorința de a fuma, ideal prin lucruri care îți fac plăcere.

În cazul ai încercat și anterior să te lași de fumat, dar fără succes, încearcă să identifici ce te-a încurcat atunci și găsește-i o rezolvare.

Alege-ți, cu atenție ziua Z – ziua din care nu mai fumezi nici o țigară. Pregătește-te cu grijă: asigură-te că este o zi ușoară pentru tine, poate o zi de odihnă sau de concediu, când șansele să te nimerești într-o situație stresantă sunt reduse. La femei, spre exemplu, este indicat să nu îți alegi o zi din perioada premenstruală.

Asigură-te că ai tot ce îți trebuie pentru a înlocui țigările și dozează-ți fumatul în zilele anterioare astfel încât, în ziua aleasă, să nu mai ai țigări care să te tenteze. Ceea ce poţi face până la Ziua Z este fumatul ca scop în sine:

Dacă diferiţi stimuli din viaţa noastră asociaţi cu fumatul declanşează nevoia de o ţigară prin condiţionare, atunci obiectivul este de-condiţionarea comportamentului de a fuma de activităţile şi contextele de viaţă cotidiene.

Există un lucru pe care îl poţi face în acest sens: alegerea unui nou loc pentru fumat în care să se practice fumatul ca scop în sine. Astfel, vei fuma DOAR în noul loc pentru fumat: în afara casei sau a locului de muncă.

Pare foarte greu de făcut, dar cu cât ne asigurăm că ne este mai greu, cu atât ne vom decondiţiona mai repede:

  • Noul loc trebuie să fie cât mai greu accesibil şi mai inconfortabil:
    • noul loc pentru fumat „de acasă”: în faţa scării;
    • noul loc de fumat de la serviciu: în faţa intrării în clădire;
    • noul loc de fumat din timpul condusului: în afara maşinii
    • noul loc de fumat pentru pauze: într-o altă cameră în care nu se poate face altceva decât să fumezi sau afară, etc
  • De câte ori te afli în contexte care îţi activează nevoia psihologică de a fuma, fumezi, nu te abţii. Dar doar în noul loc de fumat!
  • Este strict interzis să asociezi fumatul cu orice altă activitate: cafea, citit, vorbit sau jucat la telefon!
  • În timp ce fumezi, se recomandă să-ţi centrezi atenţia pe senzaţiie fiziologice inconfortabile produse de fumat: uscăciunea gurii, disconfortul faringian, dureri de cap, ameţeala, tahicardia sau palpitaţiile, etc.

La finalul zilei, ține doar de tine să te lași de fumat. Acest lucru nu înseamnă, însă, că trebuie să treci singur prin acest proces dificil.

 

Dimpotrivă, astăzi poți să te bucuri de mai mult sprijin decât crezi – trebuie doar să îl ceri atunci când simți că ai nevoie. Chiar dacă un medic specialist sau un psiholog nu poate face ca disconfortul fizic sau psihic asociat renunțării la fumat să dispară, ei te pot, totuși, sprijini în diferite feluri:

 

  • Oferindu-ți răspunsuri la toate întrebările tale, răspunsuri bazate pe date științifice și pe experiența altor fumători
  • Sugerându-ți diferite „trucuri” psihologice și nu numai cu ajutorul cărora să depășești dependența comportamentală
  • Oferindu-ți informații despre lucrurile la care să te aștepți în timpul procesului de renunțare la fumat, dar și detalii concrete despre perioada post-fumat

Prescriindu-ți produse medicamentoase pentru diminuarea simptomelor de sevraj nicotinic. Partea bună este că semnele sevrajului sunt temporare şi se reduc pe zi ce trece, deoarece neuronii încep să-şi revină, în lipsa bombardamentului constant cu nicotină. Apogeul simptomelor neplăcute are loc în primele 3 – 6 zile de la ultima ţigară fumată şi, de obicei, acestea dispar după 2 – 4 săptămâni;

Este important să știi că, indiferent dacă renunţi complet la ţigări sau doar reduci numărul acestora, starea de sevraj nicotinic tot apare. În schimb, chiar dacă efectul fizic este același în ambele cazuri, alegând să reduci doar numărul de țigări, poți să-ți crești artificial dependența psihică, ceea ce va îngreuna substanțial efortul tău de a renunța la fumat. Aceasta pentru că acele țigări pe care îți permiți să le fumezi zilnic sunt exact acele țigări pe care le consideri recompense – „după toate astea, merit și eu o țigară”” – și vor fi cele mai greu de eliminat în timp.

Din experiența altor fumători care au reușit să se lase de fumat, cea mai bună variantă este să renunți dintr-o dată și complet la țigări. Odată ce ai luat această decizie, îmbrățișeaz-o cu totul și nu te mai uita înapoi.

Cum ar fi dacă cineva te-ar provoca să nu fumezi o zi? N-ar fi atât de greu, nu? Atunci, de ce să nu iei fiecare zi așa cum vine și, pur și simplu, să te concentrezi pe a nu fuma în acele 24 de ore fără să te gândești la ce va urma a doua zi.
0800878673